
Gazeta Podatkowa nr 52 (2240) z dnia 30.06.2025
Zapewnienie warunków bhp w sezonie letnim
Pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia pracownikom bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. W okresie letnim realizacja tego obowiązku przejawia się m.in. przez zapewnienie pracownikom odpowiednich napojów profilaktycznych oraz zastosowanie rozwiązań zapewniających ochronę przed upałami. W niektórych przypadkach wysokie temperatury mogą być powodem odsunięcia od świadczenia pracy.
Woda i napoje w razie potrzeby
W każdej porze roku, bez względu na panujące temperatury, pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów. Stanowi o tym § 112 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.). Ponadto pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom inne napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 K.p. - Dz. U. z 2025 r. poz. 277).
Sytuacje, w których występuje obowiązek zapewnienia napojów profilaktycznych określono w rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z 1996 r. nr 60, poz. 279 ze zm.). Zgodnie z § 4 tego rozporządzenia napoje profilaktyczne należy zapewnić pracownikom zatrudnionym m.in.:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 °C,
- przy pracach na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 °C.
Rodzaj i temperatura napojów profilaktycznych muszą być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Jeżeli są oni zatrudnieni w warunkach gorącego mikroklimatu, przysługują im napoje dodatkowo wzbogacone o sole mineralne i witaminy.
Obowiązek wyznaczenia stanowisk pracy uzasadniających wydawanie pracownikom napojów profilaktycznych ciąży na pracodawcy. Ponadto jest on zobowiązany do ustalenia warunków wydawania napojów (i posiłków) profilaktycznych w regulaminie pracy lub w układzie zbiorowym pracy, jeżeli posiada takie akty zakładowe. Ustalenia w tych sprawach powinny być poprzedzone konsultacjami z zakładową organizacją związkową lub, w razie jej braku, z przedstawicielami pracowników, wyłonionymi w sposób zwyczajowo przyjęty w zakładzie pracy.
Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej w ilości zaspokajającej ich potrzeby - w dniach wykonywania pracy uzasadniającej ich wydawanie. Mogą być one dostarczane przez pracodawcę bezpośrednio lub poprzez zapewnienie składników do ich sporządzenia.
Przerwy albo krótsza praca
Przepisy z zakresu bhp wyznaczają dolny poziom temperatury wymaganej w pomieszczeniach pracy, ale nie przewidują podobnych regulacji, jeżeli chodzi o ochronę przed gorącem. Wprawdzie ostatnio zostały podjęte pewne prace zmierzające do zmiany stanu prawnego w tym zakresie, ale znajdują się one na wczesnym etapie. Aktualnie przepisy z zakresu bhp nie wyznaczają więc maksymalnej temperatury na stanowisku pracy - pracodawca we własnym zakresie może jednak podjąć działania zmierzające do ochrony pracowników przed negatywnym skutkiem wysokich temperatur.
Pracodawca w upalne dni może skorzystać z art. 145 § 1 K.p. przewidującego możliwość skrócenia czasu pracy na stanowiskach, na których panują warunki szczególnie uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia, poniżej norm czasu pracy wynikających z art. 129 § 1 K.p., lub wprowadzenia dodatkowych przerw w pracy. Przy czym nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia pracownika. Pracodawca może też, choć nie jest do tego formalnie zobowiązany, wyposażyć stanowiska pracy w klimatyzatory, wiatraki lub żaluzje.
Odsunięcie od wykonywania pracy
Niektóre grupy pracowników nie mogą pracować w niekorzystnych warunkach klimatycznych, w tym w upale lub w gorącym mikroklimacie. Chodzi tu o pracownice w ciąży i pracowników młodocianych. Ograniczenia w tym zakresie wynikają z rozporządzeń dotyczących prac, których wykonywanie jest dla tych pracowników zakazane lub ograniczone. W razie wystąpienia takich prac lub/i okoliczności ich wykonywania, wskazanych w rozporządzeniu, pracodawca ma obowiązek odsunięcia od pracy pracownicy/pracownika, zmodyfikowania warunków pracy czasowego przeniesienia do innej odpowiedniej pracy (patrz tabela).
Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w okresie letnim | |||||||||||||
Obowiązek | Uprawnieni i sytuacje zobowiązujące do realizacji obowiązku | ||||||||||||
Zapewnienie napojów profilaktycznych na warunkach określonych w rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów | pracownicy zatrudnieni:
|
||||||||||||
Uwaga! Pracodawca nie może ograniczać ilości napojów ani zwolnić się z obowiązku ich zapewnienia poprzez wypłatę ekwiwalentu | |||||||||||||
Odsunięcie pracowników od pracy (lub skierowanie ich do innej odpowiedniej pracy) z uwagi na uciążliwe warunki klimatyczne |
|
||||||||||||
Zapewnienie do celów higienicznych co najmniej 90 litrów wody dziennie na każdego pracownika. | pracownicy wykonujący prace brudzące na otwartej przestrzeni w wysokiej temperaturze, na stanowiskach pozbawionych dostępu do wody bieżącej (§ 13 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp) |
www.KodeksPracy.pl - Bezpieczeństwo i higiena pracy:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.VademecumBHP.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
01.09.2025 (poniedziałek)
10.09.2025 (środa)
GOFIN PODPOWIADA - Prawo pracy
Kompleksowe opracowania tematyczne
WSKAŹNIKI - Prawo pracy
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM - Prawo pracy
Forum aktywnych księgowych i kadrowców
|